Abeille ja muille nuorille tiedoksi

Taas on käynnissä ylioppilaskirjoitukset. Moni nuori lukee vimmatusti samalla myös korkeakoulun pääsykokeisiin. Moni ei toisaalta tiedä yhtään mitä varten pänttää tai mihin tie vie lukion jälkeen.

Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 2006 ja olen sen jälkeen käynyt melko mutkaisen polun eri kouluissa ja eri aloilla. Tähän liittyen olen myös jossitellut ja jälkiviisastellut rikollisen paljon. Haluan nyt kertoa kaikille tulevaisuuttaan arpoville nuorille sen minkä olisin toivonut että joku olisi minulle kertonut 2000-luvun alussa.

1. Voit hakea ulkomaille opiskelemaan. Kela maksaa sinnekin opintotuen ja opintolainan. Pohjoismaissa on hyviä maksuttomia koulutusohjelmia englanniksi. Ruotsalaiset yliopistot ovat laadukkaampia ja niihin on usein helpompi päästä sisään. Kauemmaksikin pääsee, vaikka Saksaan tai britteihin, mutta tarkista lukukausimaksut ja mieti onko varaa. Tietysti hyvä huomioida Brexit.

2. Suomessa voi opiskella muutakin kuin tekniikkaa ja kauppaa. Ei siis tarvitse hallita täydellisesti pitkää matikkaa. Tutustu vaikka Aasian tutkimuksen pääaineeseen (Helsingin yliopisto), merikapteenin (AMK) koulutukseen tai lähde Maanpuolustuskorkeakouluun (akateeminen tutkinto!).

3. Jos suomenkielisiin koulutusohjelmiin on hankala päästä, harkitse ruotsinkielisiä. Åbo Akademiin ja Hankeniin ei ole niin paljon tunkua.

4. Välivuosi! Lähde aupairiksi. Saat kaikin tavoin kasvattavan ja opettavan kokemuksen lisäksi vielä kielitaitoa ja kansainvälisen profiilin CV:hen.

5. Working holiday. Käytä viisumiin ylioppilasrahat, lainaa loput ja painu hiiteen (esim Australiaan).

6. Avoin yliopisto ja avoin AMK. Monissa yliopistoissa on olemassa avoimen väylä, eli jos olet suorittanut avoimessa yliopistossa tietyn määrän opintopisteitä, pääset suoraan sisään tutkinto-opiskelijaksi tai ainakin olet hyvin vahvoilla pääsykokeessa. Avoimen kurssit on toki maksullisia, mutta se on sijoitus tulevaisuuteen.

Ei kannata tuhlata aikaa vuositolkulla suomalaisten korkeakoulujen pääsykokeisiin. Kuten näette, vaihtoehtoja on. Lisäksi kunhan olet sisällä, voit vaihtaa alaa tai muokata tutkintoa sivuaineiden avulla. Esimerkiksi biokemian opintoja saatetaan hyväksilukea lääkiksessä. Alemman korkeakoulututkinnon eli kandidaatin jälkeen on myös hyvä sauma katsella löytyisikö maisteriohjelma toiselta alalta, toisesta yliopistosta tai toisesta maasta. Kannattaa myös muistaa, että ei mikään koulutus tai työ ole pelkkää juhlaa. Aina joudut käymään myös kursseja jotka eivät kiinnosta, mutta se ei vielä tarkoita että olisit kokonaan väärässä koulussa tai että keskeyttäminen olisi parempi kuin opintojen loppuun saattaminen.

Täytyy uskaltaa ja täytyy mennä epämukavuusalueelle, koska muuten et pääse eteenpäin eikä mikään muutu. Jos päädyt välivuoteen, vietä se viisaasti. Mitkään aupairivuodet tai workingholidayt ei ole enää mahdollisia myöhemmin jos on vaikka lapsia.

May the Odds (YTL) be ever in your favor!

https://studyinsweden.se/



Kommentit

Suositut tekstit