Näin valmistaudut työhaastatteluun henkisesti ja fyysisesti


Työhaastattelu on mahdollisuus vahvistaa hakemuksen ja CV:n luomia positiivisia käsityksiä. Hakuasiakirjat liitteineen ovat ikäänkuin mainos, joka herättää kiinnostuksen lupaamalla jotain tärkeää. Haastattelussa sinun pitäisi siis tykitellä vähintään yhtä vahvasti livenä. Mainoksen tulee olla totuudenmukainen ja tuotteen tulee vastata luotuja mielikuvia.

Tee läksyt eli taustatyö

Olen tänä talvena käynyt yhdeksässä työhaastattelussa tulematta valituksi. Hakijapalautteideni pohjalta jaan nyt henkilökohtaisen kokemukseni tuottamaa analyysiä teidän hyödyksenne. Mukana on myös pelkästään itsearviointiini perustuvia vinkkejä.

  1. Googlaa työhaastattelukysymyksiä. Lue mallivastauksia ja mieti miten itse vastaisit. Muista myös miettiä mitä itse aiot kysyä haastattelijalta. 

  2. Ota kaveri mukaan sparraamaan. Hän voi hyödyntää netistä löytyviä kysymyksiä ja vaikka vaihtaa välillä kieltä kesken harjoituksen. 

  3. Tutustu vielä kertaalleen työnantajan verkkosivuihin, uutisiin ja somepresenssiin. Älä kysy haastattelussa yrityksestä asioita, jotka löytyvät helposti netistä. Esimerkiksi yritykset arvot, strategia ja kasvusuunnitelmat ovat asioita, jotka tuntemalla osoitat aitoa kiinnostusta. 

  4. Tutki haastattelijan ja potentiaalisten työkaveriesi LinkedIn-profiileja. Haastattelijan ja tiimin taustojen tietäminen auttaa lieventämään jännitystä sekä mahdollisesti kysymään oikeat kysymykset kun niiden aika on. 

  5. Lue uudelleen työpaikkailmoitus ja omat hakuasiakirjasi. Tuo haastattelussa esiin työn kannalta relevantit asiat, jotka ehkä jäivät hakemuksessa pois tai taka-alalle. 

Virallisesti tietysti haetaan pätevintä ja sopivinta. Koulutus, kokemus ja suosittelijat kantavat sinut haastatteluun asti, mutta sitten rekrytointiprosessi onkin eräänlainen missikisa, myönsimme sitä tai emme. Ulkonäön viestimä vaikutelma vaikuttaa käsitykseemme henkilöstä jo tiedostamattomalla tasolla. Sinua vertaillaan muihin kandidaatteihin kaikin tavoin, ja jos finaalissa ei saada muita eroja ehdokkaiden välille, mennään fiiliksellä.

Valmistaudu näyttämään parhaat puolesi

Minulla on oma rutiinini, jolla virittäydyn henkisesti ja fyysisesti tulevaan haastattelukoitokseen. Ei ole väliä sillä, onko kyseessä puhelinhaastattelu, skypehaastattelu vai aivan oikea kasvotusten tapaaminen. Itsevarmuus näkyy ja kuuluu joka tapauksessa ja näyttää hyvältä.

Haastattelua edeltävällä viikolla varmistan, että kalenterissa on hyvin tilaa ennen ja jälkeen haastattelun. Täytyy varata aikaa sille, että esimerkiksi bussi on myöhässä, Skype pitääkin päivittää  tai muuta yllättävää tapahtuu. Haastattelun jälkeen haluan vain pystyä rentoutumaan ja soittamaan jollekin ystävälle.

Kasvotusten tapahtuvaa haastattelua varten saatan käydä kampaajalla siistimässä leikkauksen, jos kuontalo on päässyt villiintymään. Haastattelua edeltävänä iltana käyn saunassa sekä kuorin ja rasvaan itseni. Siistin kulmakarvat ja teen kasvonaamion. Suoritan manikyyrin ja jalkahoidon itselleni sekä valitsen haastattelun asukokonaisuuden ja korut, jotta seuraavan päivänä ei tarvitse alkaa pikapyykkäämään tai etsimään hukkuneita korviksia.

Yhteenveto: Onko tämä kaikki tarpeellista? 

Nyt mietitte, että miksi ihmeessä näen kaiken tämän vaivan joka kerta. Jeesuskin puhui vertauksin, joten kerron autokouluanalogian: tarvitseeko näyttää vilkkua, jos risteyksessä ei ole muita tai jos ajan vain omilla pelloilla? Vastakysymys: onko siitä haittaa? Ei ole. Mutta jos alat miettimään joka kerta onko vilkku tarpeen, menetät rutiinin ja saatatkin alkaa unohtaa näyttää vilkkua. Siitä on haittaa. Näytä vaan sitä vilkkua aina kun käännyt ja valmistaudu jokaiseen haastatteluun huolellisesti, sillä et voi tietää mitä juuri tällä kertaa kysytään tai miten vertaudut kilpailijoihisi.

Tunne itsesi ja vahvuutesi. Tunne yritys ja sen tarpeet. Näytä ja kuulosta siltä, että olet paras vaihtoehto edustamaan yritystä. Itsestä huolta pitäminen estää metsittymistä noin yleensäkin, ja ennen työhaastattelua se on tärkeä osa henkistä taisteluun valmistautumista. Dress to impress ja fake it til you make it.

Kommentit

Suositut tekstit