Palkkatoiveen tieteellinen laskukaava


Mikäli tehtävässä ei ole ilmoitettu käytettävän taulukkopalkkoja, tulee työnhaussa vastaan kysymys palkkatoiveesta. Usein se pyydetään ilmoittamaan jo hakemuksessa. Itseään ei saisi hinnoitella liian alas, ettei vaikuta epätoivoiselta, mutta ei myöskään liian ylös, ettei vaikuta ylimieliseltä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää 500 € marginaalia, eli kyse ei ole mistään tarkka-ammunnasta. Palkkaneuvotteluihin on kuitenkin hyvä valmistautua. Kerron seuraavaksi miten määrittelemme Hanna Humanistin palkkatoiveen.


Palkan pitää kattaa menot

Mikä on hyvä tai huono palkka? Yksi tapa lähestyä asiaa on listata omat menot: asuminen, ruoka, laskut, harrastukset ynnä muut asiat jotka haluat pystyä maksamaan.

Hannan menot
Vuokra 500 €
Puhelin ja netti 50 €
Ruoka 300 €
Autolaina 300 €
Polttoaine 100 €
Opintolaina 150 €
Kuntosalikortti 50 €
Säästöt ja sijoitukset 100 €
Muut laskut 50 €
Muut ostokset 100 €

Hennan tarvitsee tässä esimerkkiskenaariossa nyt vähintään 1400 € nettopalkan. Jos ajatellaan, että bruttopalkasta 28 % menee erilaisiin veroihin ja maksuihin, niin Hannan palkkatoive on silloin 2000 €.

Koulutus nostaa palkkatasoa

Hanna on kouluttautunut filosofian maisteriksi viestinnän alalla. Hän on valmistunut alle vuosi sitten, ja etsii siis entry- tai junior-tason asiantuntijatehtäviä. Ammattiliitot ylläpitävät palkkasuosituksia: Viesti ry, muu Suomi: 2759 € - 2993 €. Hanna on uransa alussa Oulussa, joten käytetään harjoituksessa alempaa summaa. Filosofian maisterin palkka on Palkkavertailu.com mukaan 2966 € ja Iltasanomien vanhentuneen tiedon mukaan 3202 €, indeksikorjauksen jälkeen 3938 €.

Koska olemme keskitien kulkijoita, laskemme keskiarvon näistä luvuista. Saamme tätä kautta filosofian maisterin palkkatoiveeksi 3221 €.

Miestonni eli miesten ja naisten palkkaerot

Tunnetusti miehet tienaavat keskimäärin paremmin samoistakin töistä. Syyksi on esitetty muunmuassa sitä, että miehet ovat itsevarmempia ja uskaltavat reilusti laittaa palkkatoiveensa yläkanttiin. Lisätään siis Hanna Humanistin palkkatoiveeseen röyhkeästi miestonni, jolloin päästään summaan 4221 €.

Palkkatoiveen kaavani huipentuu seuraavalla tavalla: lasketaan yhteen summa, jolla Hanna kattaa menonsa, liiton suositus, palkkavertailun data, Iltasanomien indeksikorjattu palkka sekä miestonnilla korjattu palkka ja lasketaan näiden keskiarvo. Tällä erittäin tieteellisellä toimituksella saamme siis Hannan palkkatoiveeksi 3176 €.

Työnantajan ja sijainnin merkitys

Yleisesti ajatellaan, että yksityisellä sektorilla eli yrityksissä olisi parhaat palkat. Kunnalla ja valtiolla voi olla vähän heikompaa ja järjestösektori on jo silkkaa aatteen paloa ja lämmintä kättä. Palkkasuositusten lisäksi ammattiliitot teettävät myös tutkimuksia työelämän todellisuudesta. Viestinnän ammattilaiset 2019 -tutkimus kertoo seuraavaa:



Nämä mediaanipalkat antavat lähinnä käsityksen eri työnantajasektorien eroista. Palkkatoiveessaan kannattaa siis huomioida työnantajan resurssit ja mahdollisuudet. Pienellä yrityksellä on aivan erilaiset lähtökohdat kuin kansainvälisellä korporaatiolla eikä Kemissä voi pyytää samaa palkkaa kuin Helsingissä. Toisaalta, jos sinulla on jotain kysyttyä erityisosaamista ja joutuisit muuttamaan jollekin, sanotaanko vähemmän suositulle paikkakunnalle, niin silloinhan sinulla on neuvotteluetu puolellasi.

Yhteenveto

Lisäksi palkkaukseen vaikuttaa tietysti hakijan oma tausta, aiempi osaaminen, sekä työtehtävän kannalta relevantit harrastukset ja saavutukset. Hannalla on taustallaan kassatöitä sekä yksi viestinnän alan harjoittelu kunnan viestinnässä. Tämä kokemus ei vielä nosta palkkaa, joten käytetään aiemmin saatua summaa 3172 € ja yksinkertaisuuden vuoksi pyöristämme vielä:


Helsingissä uraansa aloittelevan Hanna Humanistin palkkatoive on 3000 € ja muualla Suomessa 2700 €. 

Palkkatoivetta voi siis tutkia monien lähteiden kautta ja monella eri laskutavalla. Todellisuudessa ei ole kuitenkaan olemassa mitään vedenpitävää kaavaa. Palkkatoive on aina ehdotus, ja jos olet työnantajalle kiinnostava tekijä, he joko suostuvat siihen tai tekevät oman ehdotuksensa. Rekryprosessissa etenemisen kannalta oleellisinta on (toivon mukaan) osaamisesi ja se, mitä lisäarvoa voit tarjota työnantajalle. Kun osoitat mitä hyötyä juuri sinusta on työnantajalle, olet luonut parhaan pohjan palkkaneuvotteluille.

Kommentit

Suositut tekstit