Mikä on kannustuslauseke ja miksi se kannattaa





Tiesitkö, että tasa-arvolaki velvoittaa myös työnantajat edistämään tasa-arvoa tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti? Se näkyy rekrytoinnissa niin kutsutun  kannustuslausekkeen (Equal Employment Opportunity statement) käytössä. Kannustuslauseke sijoitetaan useimmiten hakukuulutuksen loppuun ja sillä halutaan houkutella osaajia monipuolisesti taustoistansa riippumatta. Samalla tulee avattua yhtiön arvoja ja toimintatapoja, joihin hakijoidenkin toivotaan toki sitoutuvan (cultural fit). Tutkikaamme asiaa tarkemmin. 

Koska tämäkin trendi on lähtöisin USA:sta, aloitetaan tarkistelemalla amerikkalaisen unelmatyönantajan eli Googlen kannustuslauseketta. Google hakee Suomessakin näin: 

At Google, we don’t just accept difference—we celebrate it, we support it, and we thrive on it for the benefit of our employees, our products and our community. Google is proud to be an equal opportunity workplace and is an affirmative action employer. We are committed to equal employment opportunity regardless of race, color, ancestry, religion, sex, national origin, sexual orientation, age, citizenship, marital status, disability, gender identity or Veteran status. We also consider qualified applicants regardless of criminal histories, consistent with legal requirements. See also Google's EEO Policy and EEO is the Law. If you have a disability or special need that requires accommodation, please let us know by completing this form.

Googlen lausekkeessa näkyy selvästi, että kyseessä ei ole vain jenkkien lainsäädännön sanelema pakko, vaan sillä luodaan työnantajabrändiä ja etsitään sopivia osaajia. Työpaikalla ei vain tulla toimeen kaikkien kanssa, vaan kukoistetaan ympäröivän erilaisuuden ruokkiessa luovuutta. Rikosrekisteriäkään ei Googlen rekrytointi kavahda, jos pätevyys tehtävään on muuten kohdallaan. Vammaisia henkilöitä pyydetään ilmoittamaan kuinka heidän vammansa voidaan parhaiten huomioida. 

Suomessa kannustuslauseke on ehkä parhaiten näkyvillä järjestöjen ja julkisen sektorin hauissa. Puhutaan myös esteettömästä rekrytoinnista. Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiön ylläpitämällä sivustolla tarjotaan valmista pohjaa: 

Yrityksen/työnantajan nimi) arvostaa monimuotoisuutta työyhteisössä. Toivomme hakijoiksi eri ikäisiä, eri sukupuolia olevia ja vammaisia henkilöitä sekä kieli-, kulttuuri- tai muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Valinnassa voidaan toteuttaa positiivista erityiskohtelua. Pyrimme toteuttamaan tarvittavia mukautuksia. Voit ilmoittaa työnhakuprosessin aikana tarvitsemistasi mukautuksista ja esteettömyyttä koskevista toiveistasi henkilölle XX tai työnhakulomakkeen kohtaan XX.

Suomalaiset ovat tietysti tässäkin paljon vaatimattomampia kuin amerikkalaiset. Iso osa Googlen erikseen mainitsemista ryhmistä kuitataan viittaamalla vähemmistöihin. Ymmärrettävästi tällaisesta mallipohjasta on hyvä tehdäkin hieman koruttomampi ja etenkin ideologisen hehkutuksen pois jättäminen on järkevää. Malli on selvästikin lähempänä lausekkeen vähimmäisvaatimukseksi ajateltua sisältöä. Jos se olisi yhtään lyhyempi, työnantajat luultavasti jättäisivät koko lausekkeen pois. Näin karsittua versiota käyttävät mm. Lahden kaupunki, Koneen Säätiö, Verohallinto ja jopa Amnesty:

Toivomme hakemuksia eri-ikäisiltä, eri sukupuolia edustavilta sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvilta henkilöiltä.

Stora Enso haluaa henkilöstöönsä ihmisiä erilaisista etnisistä taustoista. Tässä oli jo vähän kysymyksiä herättävä viba:

We work actively to increase equality and ethnic diversity in the workplace and are therefore happy to see applicants contributing to this.

Nokian lauseke näkyy rekrytointisivustolla jo ennen kuin ehdit avata yhtään ilmoitusta:

Nokia is an equal opportunity employer that is committed to diversity and inclusion. At Nokia, employment decisions are made regardless of race, color, national or ethnic origin, religion, gender, sexual orientation, gender identity or expression, age, marital status, disability, protected veteran status or other characteristics protected by law.

Tekniikan alan himotuimmaksi työpaikaksi listattu KONE ei kumarra valmiita malleja, eikä kyllä varsinaisesti suoraan kannusta kaikkia hakemaan. Vastuullisuuden ja eettisten toimintatapojen kuvailuun on kuitenkin käytetty reilusti merkkejä:

Keskitymme KONEella luomaan innovatiivista ja yhteistyöhön perustuvaa työskentelykulttuuria, jossa jokaisen panosta arvostetaan. Työntekijöiden sitoutuminen on meille avainasemassa, ja rohkaisemme jokaista osallistumaan ja jakamaan tietoa ja ideoita. Yritysvastuu on oleellinen osa yrityskulttuuriamme ja päivittäisiä toimiamme. Noudatamme eettisiä liiketoimintamenettelyitä ja pyrimme kehittämään yhdessä tekemisen kulttuuria, jossa työntekijät luottavat toisiinsa ja kunnioittavat toisiaan ja jossa hyvät suoritukset huomioidaan. Erinomaisena työpaikkana olemme ylpeitä voidessamme tarjota erilaisia kokemuksia ja mahdollisuuksia, joiden avulla saavutat ura- ja henkilökohtaiset tavoitteesi ja voit elää terveellisesti ja tasapainoisesti.

Kaupan alalla suosikkityönantaja on Finnair, jolta ei kannustuslauseketta löydy. Ei myöskään listalla toiseksi tulleelta Fazerilta, mutta Deloittelta löytyy jo jotain:

Etsimme joukkoomme jatkuvasti uusia tekijöitä erilaisilla taustoilla. Asiantuntijoidemme vaihtelevat taustat ovat meille rikkaus, mikä edesauttaa asiakkaillemme tuottamamme lisäarvon toteutumista.

Deloitten lausekkeessa korostetaan jo lisäarvon toteutumista. Viitataan siis siihen, että kyseessä on liiketoiminnalle edullinen ratkaisu eikä suinkaan ideologinen kannanotto. Mielenkiintoinen pesäero ajatellen esimerkiksi Googlen julistusta. 

Tästä pienestä tutkimuksestani päättelen, että kannustuslauseke ei ole mikään itsestäänselvyys Suomessa. Järjestömaailmassa se on jo normi, kun taas liike-elämässä isoistakin yhtiöistä vain yllättävän pieni osa käyttää lauseketta. Kannustuslauseke on siis hyvä erottuvuustekijä! 

Yksi syy erityisesti teknologia-alan yritysten haluun korostaa inklusiivista mielikuvaa on oletettavasti nimenomaan niiden kansainvälisyys. Osaavimpien koodarien ja muiden high-tech huippuosaajien houkuttelu pussin perälle piskuiseen ja kylmään Suomeen ei saa tyssätä rasistisiin mielikuviin tai muihin ennakkoluuloihin. On myös hyvin todennäköistä, että benchmarkataan edelläkävijältä eli jenkeiltä tai Googlen kaltaisilta jäteiltä vain benchmarkkauksen vuoksi. Jotkut varmasti myös toimivat jo jenkkimarkkinoilla tai ovat aikeissa laajentaa sinne, jolloin halutaan noudattaa paikallista tapaa ja lainsäädäntöä.

Kannustuslauseke on siis hyvä idea kansainvälisiä osaajia houkutellessa, yrityksen arvoja ja toimintakulttuuria viestiessä tai osana hyvän yrityskansalaisuuden strategiaa. Yrityksetkin voivat ottaa kantaa ja suuryrityksillä voi olla valtava vaikutus yleiseen ilmapiiriin ja asenteisiin. Mutta onko tällaisista lausekkeista ja kannanotoista haittaa? Mitä jos joku arvokonservatiivi huippuosaaja ei nyt hae meille tai osta meidän tuotteita? Niin voi käydä, ja luultavasti käykin. Ihmiset ovat aina äänestäneet jaloillaan ja jotkut boikottikampanjat ovat saavuttaneet kansainvälistä näkyvyyttä. Nettivihaajat ovat armottomia. Olisin silti rohkeasti hyvien puolella pahoja vastaan. 

Sitä paitsi kapitalismi on rikki. Yritysvastuun ja yhteiskunnallisen osallistumisen merkitys tulee vain kasvamaan.





Kommentit

Suositut tekstit