10 vinkkiä moderniin työnhakuun


Koronakriisin myötä YT-neuvottelujen piirissä on arvioitu olevan lähes 300 000 ihmistä. Monella aktiivisesta työnhausta on vierähtänyt jo tovi. Jaan tässä parhaat vinkkini moderniin työnhakuun!


  1. Aseta tavoitteet. Montako työhakemusta teet viikossa? Muista myös avoimet hakemukset (piilotyöpaikat). Tämä ei tarkoita, että kopioit hakemuksia ja räiskit tietojasi joka paikkaan. Lähetä vain yksilöityjä, mietittyjä ja hyvin perusteltuja hakemuksia. Myös CV tulee räätälöidä juuri kyseisen työtehtävän tarpeisiin. Kokeile osaamisperusteista CV:tä ja visuaalista CV:tä (Canva, PowerPoint, Word, Google Docs…).

  2. Kehitä itseäsi ja ylläpidä osaamistasi. Katso webinaareja, tee ilmaisia sertifikaatteja netissä, lue ammattikirjallisuutta, opiskele ilmaisia verkkokursseja (MOOC tai ClassCentral). Opiskele uusia työkaluja (esim Excel, Adobe CC, Canva, ohjelmointikielet, luonnolliset kielet…). Raportoi uuden oppimisesta LinkedInissä ja päivitä CV. Näin osoitat olevasi valmis ja kykenevä oppimaan uutta. 

  3. Käytä LinkedIniä tavoitteellisesti. Verkostoidu oman alan ihmisten kanssa, rekrytoijien kanssa, yrittäjien ja esihenkilöiden kanssa. Haettuasi työpaikkaa voit laittaa connect-pyynnön hakemuksen yhteystietohenkilölle. Muista aina saateviesti connect-pyynnön yhteydessä. Postaa joka viikko jotain ja osallistu keskusteluihin. Kokeile ilmainen premium-kuukausi ja harkitse premium-tilausta. Seuraa Social Selling Indexiäsi (SSI). Ehkä voit lähettää esittäytymisviestin jokaiselle, joka käy profiilissasi? 

  4. Tee yleinen esittelyvideo (CV-video) itsestäsi. Jaa sitä LinkedInissä ja muussakin somessa. Liitä videolinkki työhakemuksiin. Ja kas, olet opetellut tekemään videoita!

  5. Pyydä hakijapalaute aina kun mahdollista. Rekrytoija ei halua vatvoa syitä miksi joku toinen oli parempi kuin sinä, mutta hän voi mahdollisesti kommentoida CV:si ja hakukirjeesi. Näin varmistat, ettet toista jotain tiettyä virhettä jokaisessa rekryssä ja opit tekemään juuri sellaisia hakuasiakirjoja, joita rekrytoijat haluavat lukea. 

  6. Tarkista LinkedInistä hakemiisi tehtäviin valittujen henkilöiden profiilit. Näin voit oppia lisää siitä minkälaisia asioita haluamissasi työtehtävissä vaaditaan tai arvostetaan. 

  7. Valtion ja kunnan hauissa saat pyytämällä sähköpostiin listan hakijoista. Tämä antaa sinulle käsityksen siitä, minkälainen kilpailutilanne haluamissasi työpaikoissa tai tavoittelemallasi alalla on. Pyri hakemuksissasi korostamaan tekijöitä jotka erottavat sinut muusta hakijapoolista. Näitä taitoja kannattaa kehittää myös kohdan 2 mukaisesti. 

  8. Liity ammattiryhmiin facebookissa ja verkostoidu esimerkiksi ammattiliittojen tapahtumissa. 

  9. Googlaa itsesi. Huolehdi siitä, että näyt hakutuloksissa mutta vain positiivisella ja todenmukaisella tavalla. Ensimmäisenä pitäisi löytyä julkinen, ajantasainen ja laadukas LinkedIn-profiili tai omat nettisivusi. 

  10. Huolehdi itsestäsi. Liiku, lepää ja vietä aikaa läheisten kanssa. Elämässä on muutakin kuin työ. 


Työnhaku ja työmarkkinat kehittyvät kokoajan. Seuraa trendejä, tee joka päivä jotain työllistymisesi eteen ja uskalla unelmoida! Sinnikkyys kyllä palkitaan, tavalla tai toisella. Muistathan, että osaamisesi tuotteistaminen (kevyt-)yrittäjänä on myös yksi mahdollisuus.

Kommentit

Suositut tekstit