Vuosikymmen 2010-2019: kohokohtia ja pohjalukemia

LinkedInissä postataan nyt paljon vuosikymmenen tapahtumia. Tässä minun versioni henkilökohtaisuuksilla höystettynä, postaan linkkariin sen suppeamman työelämän listauksen.

2010: Opiskelin liiketaloutta Oulun AMK:ssa huonolla motivaatiolla. En kyennyt näkemään mihin työllistyisin tällä tutkinnolla. Paljon juhlimista ja prokrastinointia. Lopetin lähes neljän vuoden uran Subwayn Sandwich Artistina ja aloin myymään ilmanvaihtokanavien puhdistuksia puhelimitse. Samalla tein mystery shopperin töitä TNS Gallupille. Staffpointin kautta kiersin lounasravintoloissa keittiöapulaisena ja tarjoilijana. Halusin laivalle töihin ja kävin vaaditun STCW Basic Training -turvallisuuskurssin Raumalla.

2011: Valmistuin Oulun aikuiskoulutuskeskuksen kurssin jälkeen koulutetuksi hierojaksi ja perustin toiminimen. Ostin hierontapöydän ja hieroin ihmisiä kotonani. Kesätyö Nuorgamin Lomakeskuksen kahvilassa, samalla hieroin ihmisiä Nuorgamin koululla terveydenhoitajan huoneessa. Syksyllä lyhyt pätkä Hesburgerin kassalla. Edelleen keikkatyötä Staffpointin kautta.

2012: Talvella pääsin kuukaudeksi Eckerö Linen rahtilaivalle Helsinki-Tallinna-välille talousapulaiseksi. Kesäksi menin taas Nuorgamiin, tällä kertaa K-marketiin. Asuin työnantajan tarjoamassa asuntovaunussa kaupan leirintäalueella Tenojoen varrella. Yhtenä päivänä töiden jälkeen istuin vaunussa ja muistin tarkistaa opiskelupaikan tilanteen. Minut oli hyväksytty Oulun yliopistoon pohjoismaisen filologian pääaineeseen. Asiasta oli välittömästi kerrottava jollekin, joten juoksin lähimmän kaverin luo. Se oli kaupan lihatiskin työntekijä Ari-Petteri, joka asui leirinnän mökissä. Oli jo myöhä ja AP oli nukkumassa, mutta minä herätin hänet ja vaadin juhlistamaan saavutusta alkoholilla. AP kysyi vain, kauanko sellainen koulutus kestää, eikä ymmärtänyt miksi haluan istua yliopistolla viisi vuotta opintotuella. Syksyllä aloitin opinnot ja hain samantien vaihtoon Uppsalan yliopistoon.

2013: Erään äitiysloman vuoksi lähdin jo toukokuun alussa Nuorgamiin. Tällä kertaa vaunussani juhlittiin Uppsalaan pääsyäni. Syksyllä siirryin Nuorgamista Uppsalaan missä opiskelin 9kk kansainvälistä politiikkaa ja konfliktinhallintaa (Peace and Conflict studies). En ollut koskaan voinut paremmin henkisesti tai fyysisesti. Nautin huipputason opetuksesta ja noudatin tiukkaa treeniohjelmaa ravinto-ohjeineen.

2014: Uppsalan vaihdon päätyttyä siirryin Ahvenanmaalle Lappon kauppaan kesätöihin. Saarella oli n.30 vakituista asukasta, mutta kesällä paikka kuhisi veneilijöitä ja kesäasukkaita. Etanat oli isoja ja merivesi sameaa jokivarren ihmiselle. Syksyllä aloitin Erasmus Student Network Oulun hallituksessa.

2015: Valmistuin kandidaatiksi ja juhlin yhdessä serkkujeni kanssa. Humanististen tieteiden kandidaatti Tervahauta, ylioppilas Tervahauta ja metsätieteiden insinööri Tervahauta kilistelivät vieraidensa kanssa Karungissa Tornionjoen varrella. Kesäksi menin taas Lappon kaupalle ja syksyllä jatkoin maisteriopintoja Oulussa.

2016: Minut valittiin Oulun seudun YK-yhdistyksen puheenjohtajaksi samalla kun jatkoin ESN Oulun hallituksessa varapuheenjohtajana. Kesä meni Ulkoministeriön harjoittelussa Helsingissä, missä asuin kaverin tädin kämppiksenä kaksiossa Kalliossa kolme kuukautta. Syksyllä jatkoin opintoja Oulussa. Uupumisen merkit alkoivat näkyä unohteluna ja blackoutteina.

2017: Toimin vuoden ylioppilaskunnan hallituksessa vastuullani kuntavaikuttaminen sekä jokavuotinen akateemisen vuoden avajaisapahtuma Vulcanalia. Menimme naimisiin huhtikuussa. Kesällä tein rästiin jääneitä kursseja ja lomailin Lappon saarella. Syksyllä ylioppilaskunnan toimistolla romahdin kesken kokouksen ja sairaslomatodistukseen kirjoitettiin "akuutti stressireaktio". Marraskuussa aloimme odottaa esikoistamme.

2018: Raskaus ja synnytys. Ostimme ensimmäisen omistusasuntomme talvella. Vuosi meni uupumusta ja masennusta hoitaessa - en ole koskaan voinut niin huonosti henkisesti ja fyysisesti. Toimin kuitenkin Oulu Priden hallituksessa rahastonhoitajana, ja se toiminta oli minulle tärkeä henkireikä.

2019: Kuljin talven vauvan kanssa luennoilla sekä erilaisissa työelämätapahtumissa. Olin näkyvästi mukana kaverin eduskuntavaalikampanjassa ja edelleen Oulu Priden rahastonhoitajana. Tein kahden viikon kesälomamatkan kahdestaan vauvan kanssa: kiersimme Ahvenanmaalla, Turussa ja Helsingissä tapaamassa ystäviä. Heinäkuun istuin kirjastossa ja naputtelin gradun kasaan. Elokuussa aloitin Saranen Consultingin Digital Excellence Academy -koulutuksen sekä siihen kuuluvan 5kk harjoittelun 9Solutionsin markkinointikoordinaattorina. Olin ensimmäistä kertaa koulutustani ja kiinnostustani vastaavassa asiantuntijatyössä, enkä kokenut missään vaiheessa olevani "vain harjoittelija". Tehtävät olivat oikeita työtehtäviä, sain vastuuta ja ideoitani kuunneltiin. Valmistuin maisteriksi 30.11 ja sain todistuksen Digital Excellence Academysta 19.12.


Oli melko hankala muistella missä vaiheessa tapahtui mitäkin, sen verran on ollut pätkiä, projekteja ja muita käänteitä myös henkilökohtaisessa elämässä. Nyt olen kuitenkin valmis yritysviestinnän maisteri kaikenmaailman käytännön kokemuksella höystettynä. Seuraavalta vuosikymmeneltä toivon kiinnostavia oman alan töitä ensisijaisesti palkkasuhteessa, mutta myös kevytyrittäjyys on vaihtoehto. Uusilla vakituisilla tuloillani haluaisin jatkaa unelmien toteutusta ja matkustella muuallakin kuin Pohjoismaissa. Seuraavaksi haluaisin myös opiskella markkinointia ja henkilöstöjohtamista, mieluiten tietysti työn ohessa.




Kommentit

Suositut tekstit